Hvad en smed dog ikke måtte tage sig af i gamle dage!

Hvis vi bare skruer et par hundrede år tilbage, så var det ikke bare et romantisk billede af din smed i Sorø og andre steder i landet, om det var den mindste landsby, der skulle have deres egne smed, eller de næsten arbejdede klods op ad hinanden i de store byer, men også et erhverv, hvor man lavede mange, mange ting udover det, man ellers opfattede en smed lave.

Dengang så man ham med en esse, smede jern i den og forme det til, om det skulle bruges til vågen, hegn eller sko en hest.
Nu om dage har man mest sådan et område til at vise frem, hvordan den smedje arbejdede før i tiden, hvis det er en gammel en med ældre aner.

For ellers er en smedje jo noget, der ligner en kloning mellem en tekniker og en producent: Her har man skærepaneler til at skære stålplader ud, man har svejseapparater, der allerede er bedagede i sit virke, og generelt har man indført mange store maskiner, der kan lave meget af det, som man før i tiden måtte lave i hånden, som tog land tid.

Og som om det ikke tog lang tid i sig selv dengang, så skulle smeden også lave meget andet, og det kan næsten komme bag på os at høre i dag, men sådan var tingene dengang, og det var mest praktisk.

Du har måske hørt om, at man tog til smeden, når en tand skulle hives ud, og det er faktisk noget, som selv dine forældre eller bedsteforældre kan have oplevet.

Men selv hvis vi går et par generationer tilbage igen, så var det faktisk også smeden, der stod for operationer, kirurgi og amputation.

Lægen skulle nok forklare, hvordan det skulle foregå, men ellers skulle lægen ikke have nallerne snavsede, så man kunne lige så godt få smeden til at gøre det for en, når han havde erfaring på at arbejde hårdt og groft.